За контакти: 0892968684

Разгледайте сензора за движение SONOFF SNZB-03P Zigbee! Разлики между SONOFF SNZB-03P и SNZB-06P.

Какво е сензор за движение или PIR сензор?

Сензорът за движение или PIR сензорът не е нищо повече от електронно устройство, предназначено да открива промени в нивото на инфрачервеното лъчение в непосредствената си среда. PIR означава Passive Infra-Red… „пасивен инфрачервен“ и това се отнася до метода, използван за откриване на движение.

Shares
 • https://www.facebook.com/groups/291455135812703

Тези сензори съдържат пироелектричен кристал, който генерира електрически сигнал, когато се нагрява от инфрачервено лъчение, излъчвано от движещи се обекти в неговото зрително поле. Когато движещ се обект, като например човек или животно, премине през зоната, наблюдавана от сензора, промяната в модела на инфрачервеното лъчение го активира. Тези видове сензори обикновено се срещат в системи за сигурност, автоматично осветление и други устройства, които изискват откриване на движение.


Вече видяхме какво е PIR сензор и принципа му на работа. Сега нека навлезем малко по-дълбоко в характеристиките на този нов Zigbee сензор за движение от Sonoff.

Първото нещо, което бих искал да коментирам е, че този сензор за движение е ZigBee 3.0, e подходящ много за всички предимства, които дава този комуникационен протокол, но това ни кара да имаме Zigbee HUB, за да се свързваме и контролираме този тип на оборудването. Това  е плюс, тъй като имате нужда от допълнително оборудване, за да го свържете, но ще получите брутална стабилност на връзката и няма да повлияе на вашата интернет свързаност.

Също така имайте предвид, че това е безжичен сензор, който работи с батерии, по-специално 3 волта CR2477, така че няма да се налага да се притесняваме, че не разполагаме с щепсел наблизо, за да го управляваме. Според производителя ще имаме полезен живот до 3 години с тази батерия, така че за да разберем дали наистина е вярно, ще трябва да изчакаме.

Физически това е устройство с добро покритие и доста особена овална форма. Ще имаме само тази версия в бяло, която е придружена от доста мощна магнетизирана основа, която заедно с тази форма на сензора ще ни осигури въртене и движение на нашия сензор много по-голямо от предишните версии. Ако към този капацитет на завъртане и движение до 110 градуса, добавим обхвата на засичане от 6 метра, ще имаме доста добре покрита зона за работа на нашето устройство.

Shares
 • https://www.facebook.com/groups/291455135812703

В кутията имаме самия сензор, неговата магнитна основа, ръководство за употреба и аксесоари за стенен монтаж, или с винтове, или с 3M двустранна лента.

SNZB-03P съвместимост с други платформи
Една от доста интересните особености на този сензор за движение Zigbee е способността да се интегрира безпроблемно с други платформи за домашна автоматизация. Говорим за факта, че освен че е съвместим със Sonoff Zigbee HUB като Sonoff Zbridge, NS Panel Pro или Sonoff iHost, ние ще можем да го свържем директно с устройства като Amazon Echo 4th Gen, Echo Show и Echo Plus 2-ро поколение и Smart Things HUB. Нещо, което е полезно, ако вече имате някое от тези устройства със съответните приложения за управление.

Очевидно ще имаме съвместимост с Home Assistant, така че ако сте един от тези, които предпочитат да използват сензорите с тази платформа, можете да го направите без проблеми.

Как да монтирате, свържете и конфигурирате новия сензор за движение Sonoff Zigbee?
Нека накараме нашия сензор за движение да работи и в нашия случай ще го направим, като го свържем със Sonoff Local HUB: iHost. 

Sonoff iHost: Първи впечатления
Ще създадем и малка автоматизация, за да видим на практика как работи това устройство и какво можем да направим с него, за да извлечем максимума от него.

Е, първото нещо, което ще трябва да направим, е да отворим капака на батерията на нашия сензор, разположен в долната част и да премахнем пластмасата, която пречи на работата на нашето устройство. След като това стане, сензорът ще премине в режим на сдвояване. Сега, за да го свържете, просто трябва да добавите ново устройство и да сканирате QR кода от приложението eWelink. В нашия случай ще го направим директно от iHost и ще сканираме за ново Zigbee устройство. След като бъде открит, го наименуваме и го добавяме към стаята, където ще бъде разположен.

Автоматизация на осветлението със сензор Sonoff SNZB-03P Zigbee
Сега това, което ще направим, е да контролираме включването и изключването на интелигентна крушка Sonoff всеки път, когато засече движение, симулирайки например осветлението на коридор, където искаме да се включва само когато минаваме през тази зона.

Интересна характеристика на този сензор за автоматизиране е, че той ще вземе предвид осветлението в стаята, за да включи или изключи осветлението. Тоест ще може да различи дали светлината е достатъчно ярка или не, за да включи осветлението, когато засече движение. По този начин можем да спестим още повече електроенергия и да удължим живота на нашето осветление, тъй като то наистина ще се включи само когато е необходимо.

Shares
 • https://www.facebook.com/groups/291455135812703

Сега просто създаваме автоматизациите. В нашия случай избираме сензора, задаваме неговото задействане, което ще бъде, ако засече движение и след това на кое устройство ще действаме, за задвижващия механизъм ще изберем интелигентната крушка Sonoff, която споменахме по-рано. Накрая параметризираме състоянията и тригерите за условията за включване и изключване и в този момент всичко трябва да работи правилно.

Shares
 • https://www.facebook.com/groups/291455135812703

Изясняване на концепциите: Разлики между детектори за присъствие и детектори за движение

Знаете ли, че има разлики между детектор за присъствие и детектор за движение? Въпреки че и двете се използват за управление на осветлението и сигурността в различни среди, важно е да разберете разликите им, за да извлечете максимума от тези технологии.

Детекторът за присъствие, както подсказва името му, открива присъствието на хора в дадена област. Това означава, че може да открива както движение, така и липса на движение. От друга страна, детекторът за движение се активира само когато има движение в неговия обхват на засичане. Какви са последиците от тези различия? Е, детекторът за присъствие е особено полезен на места, където осветлението или сигурността са необходими само когато има хора. Например в коридори на сгради или рядко използвани помещения. Междувременно детекторът за движение може да е по-подходящ в зони с голям трафик, където е необходима бърза реакция на движение, като например в складове или гаражи.

Разбирането на тези разлики може да ви помогне да изберете правилния тип детектор за вашите специфични нужди. В тази статия ще проучим в дълбочина разликите между детектор за присъствие и детектор за движение, така че да можете да вземате информирани решения за вашия дом или бизнес.

Как работят детекторите за присъствие?
Детекторите за присъствие са устройства, предназначени да идентифицират присъствието на хора или предмети в определена зона. Те използват технологии като инфрачервени, ултразвукови или микровълнови за откриване на промени в радиацията или звука, активиране на осветление, HVAC системи или други устройства в отговор на откриване на присъствие.

Shares
 • https://www.facebook.com/groups/291455135812703

Как работят детекторите за движение?
Детекторите за движение, от друга страна, се фокусират върху идентифицирането на физически промени в тяхната среда, като бързи движения или температурни промени. Чрез използване на технологии като пасивни или активни инфрачервени сензори, тези устройства реагират на движение, задействайки специфични действия като включване на светлини, активиране на аларми или иницииране на електронни устройства.

Shares
 • https://www.facebook.com/groups/291455135812703

Разлики между детектор за присъствие и детектор за движение
Въпреки че и двата вида детектори споделят целта да активират устройствата в отговор на промените в околната среда, те се различават по своя подход. Детекторите за присъствие се фокусират върху идентифицирането на непрекъснато присъствие, докато детекторите за движение се задействат специално от физически промени, открити в околната среда.

Shares
 • https://www.facebook.com/groups/291455135812703

Приложения и случаи на използване на детектори за присъствие
Детекторите за присъствие намират различни приложения, от контрол на осветлението в жилищни помещения до управление на системи за сигурност в търговски зони. В офисите те се използват и за оптимизиране на управлението на пространството и подобряване на енергийната ефективност.

Приложения и случаи на използване на детектори за движение
Детекторите за движение са идеални за сигурност на открито, като автоматично осветление в градини или активиране на системи за наблюдение. На закрито използването им се простира до домашна автоматизация, позволявайки ефективен контрол на осветлението и електронните устройства.

Избор на правилния детектор за вашите нужди
Когато избирате между датчици за присъствие и датчици за движение, е важно да вземете предвид специфичните нужди на околната среда. Фактори като предназначението, размера на площта, която ще се покрива и устройствата, които ще се наблюдават са определящи при избора на най-подходящия детектор.

Инсталиране и конфигуриране на датчици за присъствие и датчици за движение
Правилната инсталация и конфигурация са от решаващо значение за оптималната работа на тези устройства. Следването на инструкциите на производителя и стратегическото им разполагане гарантира ефективно откриване и безпроблемна работа.

Често срещани погрешни схващания относно детекторите за присъствие и детекторите за движение
Има често срещани погрешни схващания за тези устройства, като объркване между двата типа детектори или убеждението, че те са изключително за целите на сигурността. Изясняването на тези недоразумения допринася за по-доброто разбиране и използване на техните предимства.

Заключение:
Вземете информирано решение.
Когато избирате между детектори за присъствие и детектори за движение, разбирането на тяхната работа и специфични приложения е от съществено значение. Вземането на информирани решения не само подобрява ефективността и безопасността, но също така допринася за създаването на по-интелигентна и по-устойчива среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Твоята количка
 • No products in the cart.
 • Share This
  0